Saveti

Fleke sa tepiha i mebla lakše ćete ukloniti dok su sveže. Stare fleke teško je ukloniti čak i sredstvima za uklanjanje fleka. Evo nekoliko praktičnih saveta kako da uklonite fleke sa tepiha i mebla.

FLEKE NEPOZNATOG POREKLA

U hladnu neslanu vodu potopiti beli pasulj. Pasulj kuvati dok ne omekša. Ohladiti vodu i tako ohlađenom vodom natopiti zaprljanu površinu. Na kraju isprati čistom vodom. Ne koristiti nikave dodatne hemikalije, deterdžent, sapun i sl.

 

FLEKE OD MASTI

Fleku od masti pospite solju ili dečijim puderom. Ostavite da so ili puder upiju masnoću. Tretirano mesto operite deterdžentom i dobro isperite čistom vodom.

Ukoliko niste uspeli da u potpunosti uklonite fleku u prvom pokušaju ponovite postupak.

 

FLAKE OD FLOMASTERA

Krpu koja ne pušta boju natopiti limunovim sokom. Ovako natopljenom krpom trljati zaprljanu površinu sve dok fleka od flomastera ne nestane. Na kraju dobro isprati čistom vodom.

 

FLEKE OD VOSKA

Natopite fleku od voska medicinskim benzinom ili terpentinskim uljem. Ukoliko je tepih od prirodnog materijala možete koristiti i alkohol ili aceton. Nakon toga zaprljano mesto dobro isčetkajte.

 

FLEKA OD ČOKOLADE

Čokoladu sa tepiha ili mebla treba ostrugati pa nakon toga očistiti alkoholom i blagim rastvorom deterdženta za suđe. Na kraju dobro isprati čistom vodom.

 

FLEKE OD URINA

Fleku natopiti razblaženim sirćetom i ostaviti da odstoji. Nakon toga tretiranu površinu oprati deterdžentom i dobro isprati vodom.

 

FLEKE OD LEPKA

Na fleku sipati sirće i ostaviti da odstoji, pa dobro isprati vodom.

 

FLEKE OD MASTILA

Ako je fleka od mastila sveža pospite je solu i ostavite da odstoji. Skinite so pa fleku očistite sirćetom. Na kraju tretiranu površinu dobro isperite čistom vodom.

Ako fleka nije sveža pokušajte da je očistite limunovim sokom.

 

FLEKE OD HEMIJSKE OLOVKE

Fleku poprskati lakom za kosu i ostaviti da se osuši pa dobro očistiti četkom.

 

FLEKE OD KAFE

Ako je fleka sveža sipati na nju deterdžent za suđe i trljati čistim sunđerom. Na kraju dobro isprati sunđerom i čistom vodom.